Για τους λαχανοντολμάδες

  • Τοποθετούμε μία κατσαρόλα με νερό στη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι και αφήνουμε να βράσει.
  • Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο και το βάζουμε στην κατσαρόλα με την πλευρά του κοτσανιού προς τα κάτω. Πετάμε το κοτσάνι.
  • Με μια κουτάλα αφαιρούμε αργά και προσεκτικά τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για 10-15 λεπτά μέχρι να βγάλουμε όλα τα φύλλα.
  • Μεταφέρουμε τα φύλλα σε ταψί για να στραγγίξουν και να κρυώσουν.

Για τη γέμιση

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ρύζι και το κύμινο.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα βάζουμε στο μπολ με τον κιμά.
  • Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, τον δυόσμο και τον μαϊντανό και τα βάζουμε στο μπολ. Κρατάμε το κοτσάνια τους στην άκρη.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.

Για τη σύνθεση

  • Παίρνουμε τα κοτσάνια από τα μυρωδικά και τα βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας.
  • Καλύπτουμε τα κοτσάνια με 2-3 φύλλα από το λάχανο. Ιδανικά θα πρέπει να βάλουμε τα πιο μικρά ή τα σπασμένα φύλλα.
  • Παίρνουμε ένα φύλλο από το λάχανο και κόβουμε το κεντρικό νεύρο με ένα μαχαίρι, Βάζουμε 1 κ.σ. από τη γέμιση και τυλίγουμε. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα φύλλα.
  • Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλον μέσα στην κατσαρόλα. Φροντίζουμε να μην έχουν κενό ανάμεσά τους για να μην ανοίξουν την ώρα που θα βράζουν.
  • Καλύπτουμε με λίγα φύλλα από λάχανο και βάζουμε από πάνω ένα πιάτο για να τους κρατήσουμε σταθερούς.
  • Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό μέχρι το ύψος του πιάτου. Μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 1 ½ ώρα. Όση ώρα βράζουν, αν χρειαστεί, ανανεώνουμε το νερό. Θέλουμε πάντα το νερό να είναι στο ύψος του πιάτου.

Για τη σάλτσα

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
  • Μόλις λιώσει βάζουμε το αλεύρι και σοτάρουμε.
  • Προσθέτουμε σε δόσεις το νερό ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σύρμα χειρός μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε τον κύβο, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

Για το σερβίρισμα

  • Απλώνουμε τη σάλτσα πάνω από τους λαχανοντολμάδες, βάζουμε άνηθο ψιλοκομμένο, ελαιόλαδο, φέτες από λεμόνι, πιπέρι και σερβίρουμε.